Mrlje na zubima i kako ih se možemo riješiti

Mrlje na zubima (diskoloracije) nerijetka su pojava, a variraju oblikom, veličinom, bojom i uzrokom nastanka. Mogu se pojaviti na površini zuba ili ispod zubne cakline, a neki ljudi istovremeno mogu razviti oba tipa mrlji. Čišćenje mrlja i odabir tehnike izbjeljivanja ovisi o tipu mrlja te zdravstvenom stanju, stoga se svakom pacijentu pristupa individualno.

Tipovi mrlja

Mrlje na zubima mogu se ovisno o uzroku nastanka razvrstati u tri kategorije: ekstrinzične, intrinzične i mrlje uzrokovane starenjem.

Ekstrinzične mrlje:

Ekstrinzične mrlje nastaju na vanjskoj površini zuba, a obuhvaćaju caklinu, sloj koji štiti mekani dio zuba(dentin). Zubna caklina dolazi u kontakt sa hranom ili pićem koje se unosi u tijelo, a s vremenom apsorbira pigmente konzumiranih proizvoda. Obojena pića kao što su kava, čaj, vino ili gazirani napitci, a zatim i konzumacija duhana, najveći su neprijatelji koju uzrokuju pojavu ovog tipa mrlja. Pozitivna strana je da ne dopiru do unutarnjeg dijela zubi, stoga ih je lakše ukloniti.

Intrinzične mrlje

Ovaj tip mrlja nastaje ispod površine zuba, a javlja se kad se čestice koje uzrokuju mrlje provuku kroz vanjski dio zuba u unutrašnjost cakline gdje se nakupljaju. Uzroci nastanka mogu biti: trauma ili ozljeda zuba, uzimanje određenih lijekova, karijes, korištenje previše fluora ili genetika. Za razliku od ekstrinzičnih, intrinzične je mrlje zahtjevnije tretirati. Najčešće se koriste tretmani izbjeljivanja kod kuće ili profesionalno izbjeljivanje u ordinaciji.

Mrlje povezane sa starenjem

Kako starimo, dolazi do promjena na našem tijelu, pa tako i na zubima. Starenjem dentin postaje sve tamniji i poprima žućkastu boju, dok zubna caklina postaje sve tanja i otkriva dentin. Kombinacija ovih intrinzičnih faktora sa ekstrinzičnim faktorima kao što su prehrana, piće i duhan često rezultira diskoloracijom zubi u starijoj dobi.

Mrlje prema boji

Ovisno o uzroku nastanka ili konzumiranja pojedinih proizvoda, mrlje možemo razlikovati prema boji:

Žute:

  • konzumiranje duhana
  • hrana bogata šećerima
  • loša higijena zubi
  • kronična suha usta
  • određeni lijekovi

Smeđe:

  • uporaba duhana
  • konzumiranje kave, kofeina, cole ili crvenog vina
  • voće poput borovnica ili kupina
  • neliječeni karijes

Bijele:

  • može biti znak početnog karijesa, posljedica nedostatka kalcija ili korištenje prekomjerne količine fluora.

Crne:

  • napredovali karijes
  • ispuni i krune sa srebrovim sulfidom
  • tekući dodaci prehrani sa željezom
Kako možemo ukloniti mrlje?

Najučinkovitiji i najbrži način izbjeljivanja zubi je u stomatološkoj ordinaciji, a osim brzine prednost je što učinak izbjeljivanja kod stomatologa traje dulje nego kod drugih metoda. Stomatolog će ovisno o intenzitetu mrlja i zdravlju pojedine osobe predložiti odgovarajuću metodu za uklanjanje. Ukoliko su obojenja vanjska, kao što je kod kamenca i pigmentacija, mogu se tretirati pjeskarenjem. poliranjem i ultrazvučnim čišćenjem. Pjeskarenjem se obojenja odstranjuju mlazom koji je mješavina zrnaca pijeska, zraka i vode, dok se kod poliranja koristi posebna pasta uz rotirajuću četkicu koja još dodatno daje ljepši izgled zubi. Ultrazvučno čišćenje primjenjuje vibracije koje razlamaju i odvajaju komadiće kamenca. Kod zahtjevnijih mrlja upotrebljavaju se gelovi za izbjeljivanje s optimalnom količinom hidrogen peroksida. Još jedna popularna metoda je lasersko izbjeljivanje kod kojeg laser aktivira sredstvo za izbjeljivanje koje je prethodno naneseno na površinu zubi te time oslobađa kisik koji izbjeljuje zube.

Koliko traje učinak izbjeljivanja?

Kako bi učinak izbjeljivanja trajao duže, potrebno je voditi računa o navikama, konzumaciji obojene hrane i pića te oralnoj higijeni. Načelno se boja zadržava godinu do dvije, a zatim polako nestaje. Redovitim posjetima stomatologu također je moguće utjecati i produžiti učinak izbjeljivanja, a kad boja počinje nestati preporučuje se ponoviti postupak.

Kontaktirajte nas s povjerenjem

Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat
Kontaktirajte nas
[/v_column]

Kontaktirajte nas

    Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.ordinacija-bilan.hr


    Stojimo vama na usluzi



    Kontakt:
    Tel: 023/77 99 39
    E-mail: info@ordinacija-bilan.hr


    Adresa:
    Ul. postrojbi specijalne policije 21,
    2300, Zadar


    Radno vrijeme:
    PON: izmjenično ujutro - popodne
    UTO, ČET: 14.00 - 20.30
    SRI: 8.00-14.30
    PET: 8.00-14.30
    SUB: po dogovoru


    Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

    © 2021 Dr. Bilan, centar dentalne medicine
    Nazovite nas
    Kako do nas