Odbacivanje zubnih implantata – što morate znati i kako djelovati?

Odbacivanje zubnih implantata mnogima predstavlja veliki strah kod donošenja potvrdne odluke o implantološkoj terapiji. Budući da je to jedno od pitanja o kojem se raspravlja na društvenim mrežama, forumima te koje pacijenti upućuju stomatolozima tijekom pregleda, odlučila sam današnji blog posvetiti upravo ovoj temi.

I to se ponekad događa – odbacivanje zubnih implantata

 

Da, istina je, tijelo zna odbaciti implantat, no to se događa jako rijetko. Na odbacivanje zubnih implantata mogu utjecati razni čimbenici.

Ugradnja zubnih implantata i njihova oseointegracija bilježe iznimno visoki postotak uspješnosti. Prema posljednjim istraživanjima riječ je o 98 %. Dakle, tek 2 % implantata ne srasta s okolnom kosti kada ne postoji apsolutna kontraindikacija.

Postavlja se pitanje, zašto ne dolazi do oseointegracije kod nekih pacijenata?

Zašto tijelo u nekim slučajevima odbacuje zubne implantate?

Odbacivanje zubnih implantata zbog nekvalitetnog materijala

Jedan od razloga može biti nekvalitetan materijal od kojeg je izrađen dentalni implantat. Zato je jako važno da se ugrađuju provjereni, kvalitetni i certificirani zubni implantati.

Mi radimo isključivo s provjerenim i certificiranim svjetskim brendomNobel Biocare. Svaki pacijent dobiva knjižicu s tvorničkim (serijskim) brojem ugrađenog implantata te upisanom pozicijom na koju je implantat ugrađen.

Znate li da u svijetu postoji cca 300 certificiranih implantata, a da ne spominjem koliko još ima vrsta no name implantata upitne kvalitete

Implantati se izrađuju od titana, no razlike su u njegovoj čistoći. Titan je kao biokompatibilni materijal pogodan i optimalan za izradu zubnih implantata jer ne izaziva alergiju. No, treba napomenuti da su implantati vrhunskih brendova napravljeni od pročišćenog titana pa su zato i sigurniji za proces oseointegracije.

Vrhunski brendovi daju garanciju na proizvod pa tako i mi garantiramo našim pacijentima za implantat. Nažalost, ono na što ne možemo utjecati niti dati garanciju su bolesti, loša zdravstvena situacija pacijenata te loše životne navike s kojima nam dolaze na zahvat. Najrizičniji za ugrađene implantate je nastavak istog, nezdravog načina života nakon implantološkog zahvata. U slučaju da se zbog toga dogodi odbacivanje implantata, odgovornost nije na stomatologu.

Pročitajte koje to bolesti i životne navike mogu izazvati odbacivanje zubnih implantata!

Odbacivanje zubnih implantata - razlozi i protokol

Parodontoza

Parodontoza je svakako jedan od najvećih rizičnih faktora. Ne preporučuje se ugrađivati implantate parodontološkim pacijentima dok se bolest ne sanira jer u protivnom dolazi do periimplantitisa, upale oko implantata koja onemogućuje srastanje implantata s kosti. Upala se širi iz zahvaćenog dijela usne šupljine na dio gdje je ugrađen implantat.

Zato je neophodno da imamo čistu situaciju prije ugradnje implantatazdravu usnu šupljinu, zdravi parodont.

Upale u organizmu – veliki faktor rizika za uspješnost implantološke terapije

Upalu na mjestu ugradnje implantata ili prisutnost infekcije praćene povišenom temperaturom negdje drugdje u tijelu također mogu biti razlog odbacivanja implantata, baš kao i zaostali upalni proces nakon vađenja zuba.

Ako pacijent prilikom ili neposredno nakon ugradnje implantata dobije infekciju praćenu temperaturom (kao npr. Covid-19) negdje drugdje u tijelu, organizam zbog toga nije u mogućnosti odraditi cijeljenje kako treba.

Odbacivanje zubnih implantata zbog zračenja glave i vrata te kemoterapije

Onkološkim pacijentima koji su u procesu terapije zračenjem ili kemoterapije te neposredno nakon terapije ne preporučuje se ugradnja zubnih implantata zbog oslabljene kosti. Veliki je rizik od odbacivanja implantata.

Osteoporoza i druga oboljenja kosti (tumori) utječu na (ne)uspjeh oseointegracije

Osteoporoza je bolest koja najčešće zahvaća žene starije životne dobi, a povezana je s hormonalnim promjenama. Uzrokuje gubitak organskog i mineralnog dijela kosti. Takva kost postaje krhka i lomljiva. Naime, stabilna i čvrsta kost je osnovni preduvjet za ugradnju implantata i uspješnu oseointegraciju.

Pretvrda kost također nije najbolja za ugradnju implantata jer je loše prokrvljena pa se jače razvija vrućina tijekom preparacije ležišta za implantat.

Preslaba ili nedovoljna kost nije dobro sidrište za zubni implantat.

Razlog za odbacivanje zubnih implantata u ovom slučaju najčešće je mehaničke prirode:

 • pritisak proteze na implantate ✔️
 • mikropokreti protetske konstrukcije prije no što su zubni implantati postigli mehaničku stabilnost ✔️
 • prejakim žvakanjem sile opterećuju implantate. ✔️

Bruksizam onemogućuje oseointegraciju implantata

Jako škripanje ili škrgutanje zubima noću tijekom spavanja osobito je opasno za implantate u prvim mjesecima dok ne počne proces oseointegracije. Zato je dobro nositi zaštitnu udlagu i paziti da se ne izlažete stresu, točnije izbjegavati stres pod svaku cijenu.

Autoimune bolesti

Autoimune bolesti predstavljaju rizik od odbacivanja implantata. Zato je jako važno da u upitniku o zdravlju i tijekom konzultacija navedete stomatologu da imate autoimunu bolest te o kojoj se bolesti točno radi (Kronova bolest, Sjogrenov sindrom, reumatoidni artritis…).

Imunosupresija nakon transplantacije

Imunosupresija je smanjenje efikasnosti/aktivnosti imunosnog sustava.

Namjerna imunosupresija provocira se kako bi se spriječilo organizam da odbaci transplantat nakon presađivanja organa. To je također jedan od velikih rizika za stabilnost i oseointegraciju zubnih implantata.

Kontradiktorni dijabetes

Zbunjuju vas kontradiktorne informacije o dijabetesu i zubnim implantatima? S jedne strane čujete da se oboljelima od dijabetesa mogu ugraditi implantati bez rizika i da dijabetes nije kontraindikacija za oseointegraciju. S druge pak strane, slušate kako je dijabetes jedan od vodećih faktora rizika.

Pa, što je onda točno ⁉️

Mogla bih reći ovako – i jedno i drugo, ovisno o ozbiljnosti i stupnju bolesti.

 

Odbacivanje zubnih implantata kada dijabetes nije pod kontrolom

Da pojasnim, pacijenti koji nemaju dijabetes pod kontrolom rizični su za uspjeh implantološkog zahvata zbog:

 • odgođenog ili sporijeg zacjeljivanja ✔️
 • smanjene sposobnosti suzbijanja infekcije ✔️
 • lošeg stanja čeljusne kosti. ✔️

Dijabetes tipa 1 najčešće se razvija u ranijem razdoblju života pa ga je tim teže održavati pod kontrolom. Taj tip dijabetesa predstavlja veći rizik za odbacivanje implantata. Nestabilni dijabetes melitus može biti jedan od razloga zašto je tijelo odbacilo implantat.

 

Dijabetes pod kontrolom

Ako je dijabetes pod kontrolom, u tom slučaju ne predstavlja rizik za ugradnju implantata i njihovo uspješno srastanje s okolnom kosti.

Netom oboljeli pacijenti dijabetičari mogu biti kandidati za ugradnju implantata jer je dijabetesu potrebno neko vrijeme da počne utjecati na vaše oralno zdravlje.

Dijabetes tipa 2 razvija se nešto kasnije u životu kao posljedica nezdravih životnih navika. Prije svega, mislim na lošu prehranu bogatu šećerima i ugljikohidratima. Njega zato možemo kontrolirati pa ne predstavlja veliki rizik za uspješnost oseointegracije.

 

Pušenje je faktor rizika

Pušenje predstavlja veliki problem/rizik u svim granama medicine pa tako i u stomatologiji, a naročito u implantologiji jer nikotin ometa ili usporava proces srastanja implantata s kosti. Tako je kod pušača, posebno dugogodišnjih pušača, primijećen veći postotak odbacivanja zubnih implantata – cca 20%.

Ostali faktori rizika za odbacivanje zubnih implantata

Primjena nekih lijekova (npr. bifosfonati u terapiji osteoporoze), psihijatrijska oboljenja, ovisnost o drogama i alkoholu, Morbus Pagetova bolest, teška metabolička oboljenja, poremećaji zgrušavanja krvi te kardiovaskularna oboljenja također mogu utjecati na uspjeh implantološkog zahvata.

Odbacivanje zubnih implantata- zašto se to događa i što napraviti u tom slučaju? - dr. Bilan

Što trebate učiniti u slučaju odbacivanja zubnog implantata?

 

Najvažnije je da ne paničarite. Ako je implantat ispao, ne vraćajte ga samostalno u usta da ne dođe do infekcije! Osjetite li da se klima, ili da vas boli područje gdje je ugrađen implantat, te primijetite crvenilo zubnog mesa oko implantata, odmah se naručite kod stomatologa na pregled❗️

 

Odbacivanje zubnih implantata – simptomi

 

Simptomi koje primijetite, a koji upućuju na to da se dogodilo odbacivanje implantata su:

 • akutni osjećaj bola ✔️
 • rasklimanost implantata ✔️
 • pomičnost protetskog rada (krunice/mosta) ✔️
 • crvenilo ✔️
 • neugodan miris. ✔️

U slučaju da se zaista dogodilo odbacivanje zubnog implantata, jedina opcija je njegovo vađenje. Nakon toga ne smijemo odmah ugraditi novi, već pričekati da sve zacijeli i tek tada ugraditi drugi implantat.

Jednom odbačeni implantat više se nikada i nikome ne ugrađuje nego se vraća u tvornicu jer je pod garancijom. U slučaju da se nakon vađenja implantata odmah ugradi drugi, riskira se neuspjeh zahvata.

Općenito, preporuka je da se dan prije ili neposredno nakon zahvata počne s terapijom antibiotika kako bi se spriječila eventualna upala.

 

Važnost konzultacija

 

Zbog svega navedenog, tijekom prvog pregleda, uvijek pitam pacijenta za anamnezu (povijest bolesti) kako bih mu savjetovala je li podoban kandidat za implantološki zahvat.

Ako ste u nedoumici, a voljeli biste saznati mogu li se i vama ugraditi implantati, pozivam vas na BESPLATAN pregled tijekom kojega radimo kompletnu dentalnu RTG dijagnostiku (ortopan i 3D CBCT) kako bismo odmah u startu vidjeli imate li dovoljnu kvalitetu i kvantitetu kosti za implantološki zahvat.

Vaša dr. Branka Bilan

Kontaktirajte nas

  Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.ordinacija-bilan.hr


  Stojimo vama na usluzi  Kontakt:
  Tel: 023/77 99 39
  E-mail: info@ordinacija-bilan.hr


  Adresa:
  Ul. postrojbi specijalne policije 21,
  2300, Zadar


  Radno vrijeme:
  PON: izmjenično ujutro - popodne
  UTO, ČET: 14.00 - 20.30
  SRI: 8.00-14.30
  PET: 8.00-14.30
  SUB: po dogovoru


  Odjaviti se možete u svakome trenutku. Pročitajte više o načinu na koji se koriste Vaši podaci na poveznici.

  © 2021 Dr. Bilan, centar dentalne medicine
  Nazovite nas
  Kako do nas