Utjecaj vitamina D na srastanje zubnih implantata?

Niske razine vitamina D u krvi ( manje od 30 ng/ml) uzrokuju bolove u mišićima i zglobovima te pojačavaju upalni odgovor organizma, zbog čega može doći do izostanka oseointegracije implantata.

Vitamin D njegova veza sa uspješnim srastanjem zubnih implantata

Vitamin D topljiv je u mastima i javlja se u dva glavna oblika: D2 (ergokalciferol) i D3 (kolekalciferol). Vitamin D3 njegov je najaktivniji prirodni oblik koji se sintetizira u koži tijekom izlaganja suncu (UV zračenju), stoga je poznat kao sunčev vitamin. Izlaganje suncu 10-15 minuta 2 do 3 puta tjedno dovoljno je da se tijelu osigura potrebna količina vitamina D, osim zimi kad je njegova razina nezadovoljavajuća. Vitamin D koji se dobiva iz hrane i dodataka prehrani smatra se pro-hormonom: najprije se metabolizira u jetri i bubrezima, u kojima se prevodi u aktivan oblik i zatim cirkulira krvotokom u obliku hormona.  Namirnice koje sadrže vitamin D uglavnom su riblja ulja i žumanjci,  a može se naći u mlijeku i mliječnim proizvodima, dok se manja količina može naći i u majčinom mlijeku.

Funkcije vitamina D u organizmu
 • Održavanje homeostaze i razine kalcija i fosfora u tijelu
 • Mineralizacija kostiju i rast koštanog tkiva
 • Kontrola diobe stanica i specijalizacija stanica
 • Uloga u imunološkim procesima
 • Utječe na zgrušavanje krvi i rad štitnjače
 • Održavanje normalne funkcije mišića
 • Održavanje zdravlja živčanog sustava
 • Učinkovit je u razvoju djeteta i sprječava nastanak rahitisa
Vitamin D i oseointegracija zubnih implantata

Zubni implantati su titanijski vijci koji se ugrađuju u dio čeljusti gdje nedostaje prirodni zub kako bi se nadomjestio korijen izgubljenog zuba. Oseointegracija je proces srastanja kosti na površinu zubnog implantata pri čemu brzina srastanja ovisi o kvaliteti okolne kosti, a taj period obično traje od 3 do 6 mjeseci. Kako bi proces bio što efikasniji, vrlo je bitno zdravlje zubi, kostiju i zubnog mesa, a ukoliko ono nije zdravo, implantati nemaju dugoročne izglede, stoga prisutnost ili odsutnost vitamina D određuje uspješnost implantata u kost.

Vitamin D promiče stvaranje kosti na način da potiče osteoblaste na stvaranje veće količine alkalne fosfataze i osteokalcina(koštana bjelančevina čija sinteza ovisi o vitaminu K). Također, vitamin D potiče pretvorbu mononuklearnih stanica u makrofage te se oni spajaju s osteoklastima i povećavaju mobilizaciju kalcija. Nadalje, vitamin D potiče stvaranje spojeva koji smanjuju razinu bakterija u usnoj šupljini i djeluje protuupalno.

Niske razine Vitamina D češće nalazimo u osoba starije životne dobi, pušača, pretilih osoba, kod depresije i kod dijabetičara. Ovakva stanja  mogu se prevenirati uzimanjem nadomjestaka vitamina D prije ugradnje implantata.

Kontaktirajte nas s povjerenjem

Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat
Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas

  Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.ordinacija-bilan.hr


  Stojimo vama na usluzi  Kontakt:
  Tel: 023/77 99 39
  E-mail: info@ordinacija-bilan.hr


  Adresa:
  Ul. postrojbi specijalne policije 21,
  2300, Zadar


  Radno vrijeme:
  PON: izmjenično ujutro - popodne
  UTO, ČET: 14.00 - 20.30
  SRI: 8.00-14.30
  PET: 8.00-14.30
  SUB: po dogovoru


  © 2021 Dr. Bilan, centar dentalne medicine
  Nazovite nas
  Kako do nas