Zubne krunice

krunice na zubima

Zubne krunice se postavljaju na teško oštećene zube kao npr. kod uznapredovalog karijesa ili neke druge traume ili kada ne možemo posegnuti za ispunima ili nekim drugim protetskim opcijama.

Uglavnom se postavljaju kako bi ih učvrstile i ujedno vratile prirodni izgled zubima, međutim mogu se postavljati i zbog čisto estetskih razloga, ali tu su npr. zubne ljuskice puno bolja opcija. Također, i endodontski tretirani zubi (kojima je “izvađen živac”) se prekrivaju krunicama kako bi se učvrstili i kako bi im se vratila izdržljivost, dugotrajnost, oblik i funkcija. Preduvjet za postavljanje krunica je korijen zuba kao osnova na koju se mogu postavljati krunice. Krunice se koriste i kod zubnih mostova gdje ih se postavlja u cjelinu kako bi se nadoknadio određeni niz zubi.

Vrste zubnih krunica?

 • Metal keramičke

Osnova ovog tipa krunica je metal, na koji se peče keramika (porculan), a karakterizira ih i čvrstoća. Njihova najveća prednost je prije svega cijena izrade, međutim postoje određeni nedostaci u vidu otežanog postizanja estetske prirodnosti zuba. Metalni rubovi daju sivu boju zubnome mesu, a s vremenom neestetski metalni rub može postati vidljiv.

 • Keramičke

Izrađuju se od potpune keramike (porculana), čija izrada je nešto zahtjevnija nego kod drugih oblika krunica.  U našoj ordinaciji se ovaj oblik krunica izrađuju od Emax-a (litij-disilikat), koji ima nekoliko stupnjeva prozirnosti, a vješt tehničar s njima može izvesti i najzahtjevnije radove. Iz ovog materijala se izrađuju i zubne ljuskice koje mogu biti jako tanke i delikatne, kao i mali mostovi. Potpuno keramičke krune izrađuju se CAD-CAM tehnologijom te postupcima prešanja, a isto tako su visoko precizni radovi.

 • Cirkonske krunice

Predstavljaju visoku kvalitetu krunica, što zbog svoje čvrstine, kao i zbog mogućnosti visoke estetske prirodnosti na postavljenim zubima. U našoj ordinaciji ih izrađujemo u CAD-CAM tehnologiji te ih možemo izraditi i postaviti izrazito precizno.

Kako bi postigli visoku estetsku razinu dosad se na cirkon u vanjskom dijelu nanosio sloj keramike zbog nedovoljne prozirnosti cirkona. Međutim, unazad nekoliko mjeseci počele su se proizvoditi nove generacije cirkona veće prozirnosti i gradacije te boje visoke prirodnosti ( tzv. multicolor cirkoni), a oni se sa svojom strukturom sve više približavaju estetici Emax krunica, s time da su cjenovno povoljniji. Određeni nedostatak novijih generacija cirkona veže se uz izraziti napredak u razini estetike, ali isto tako i gubitak na čvrstoći te se od njih ne mogu raditi veliki mostovi u jednom komadu.

Zubne krunice

Kako se postavljaju zubne krunice?

Ukoliko nije potrebno prethodno liječenje zuba (korijena) sam postupak ne iziskuje veliku potrošnju vremena. Zub / zubi se prvotno izbruse, nakon tog se uzima otisak istih, a nakon izrade od strane zubnih tehničara i probe krunice se cementiraju na zube.

Naši radovi

5 bezmetalnih cirkonskih zubnih kurnica

Napravili smo 5 bezmetalnih cirkonskih krunica da bi popravili i ojačali prednje zube koji su imali velike ispune i promijenili boju.

zubne krunice prije i poslije

Potpuna rehabilitacija gornje i donje čeljusti bezmetalnim cirkonskim krunama nadoknadili smo potrošene zube i promijenili stare protetske radove radi postizanja sklada i zdravlja zubnog mesa.

Zubni most, izgled prije i poslije, Centar dentalne medicine dr. Bilan, Zadar

Potpuna oralna rehabilitacija IPS Emax bezmetalnim krunicama u gornjoj čeljusti od desnog do lijevog drugog pretkutnjaka.Gornji desni kutnjak i donji lijevi pretkutnjak opskrbljeni su potpunim cirkonskim krunama.Ugrađeni su implantati umjesto nedostajućih zuba gore lijevo na mjestu pretkutnjaka,dolje lijevo i dolje desno i na njima su postavljene krune iz IPS Emax bezmetalne keramike (gornji lijevi prvi pretkutnjak), potpuno cirkonske krunice ( dolje lijevo prvi pretkutnjak i kutnjak) i cirkonski most dolje desno.Donji prednji zubi su izbijeljeni u ordinaciju da se postigne sklad sa novom bojom ostalih zubi.

zubni most iz IPS Emax bezmetalne keramike

Stari most od metal keramike sa vidljivim metalnim rubovima i nedovoljne estetike zamijenjen je mostom iz IPS Emax bezmetalne keramike a na mjestu nedostajućih gornjih prvih pretkutnjaka ugrađeni su implantati na kojima su izrađene cirkonske krunice.

cirkonske krune za zube

Pacijentici smo sa bezmetalnim cirkonskim krunama promijenili osmijeh i nadoknadili izgubljene zube gore desno straga.

Stare i neestetske metal-keramičke krune i most na gornjim prednjim zubima zamijenjeni su krunama i mostom izrađenim iz IPS Emax bezmetalne keramike, a dva gornja lijeva pretkutnjaka zbog velikih ispuna opskrbljena su potpunim cirkonskim krunicama.

Kontaktirajte nas s povjerenjem

Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat
Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas

  Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.ordinacija-bilan.hr


  Stojimo vama na usluzi  Kontakt:
  Tel: 023/77 99 39
  E-mail: info@ordinacija-bilan.hr


  Adresa:
  Ul. postrojbi specijalne policije 21,
  2300, Zadar


  Radno vrijeme:
  PON: izmjenično ujutro - popodne
  UTO, ČET: 14.00 - 20.30
  SRI: 8.00-14.30
  PET: 8.00-14.30
  SUB: po dogovoru


  Copyright © 2020 Ordinacija-Bilan.com | Web design & Development by: Endem
  Nazovite nas
  Kako do nas