Zubni mostovi

Precizna dentalna stomatologija, Centar dentalne medicine dr. Bilan, Zdar"

Fiziološki, našim zanemarivanjem oralne higijene ili zbog traume (udarca) mogu se izgubiti vlastiti prirodni zubi. Ukoliko taj gubitak uključuje dva ili više zuba, zubni mostovi se nameću kao jedno kvalitetno i dugotrajno rješenje.

Pacijentu omogućavaju bolju funkciju žvakanja, otklanjaju psihološke posljedice gubitka zubi, a u konačnici generiraju i veću kvalitetu života.

Most čine krunice koje se postavljaju na postojeće zube i zajedno su povezani u cijelinu. Umjetne zube, kao i krunice, izrađujemo od izdržljivih modernih materijala koji u potpunosti nalikuju izgledu i boji prirodnih zuba pacijenta. Trajnost mosta ovisi o trajanju zuba na kojima se nalaze krunice. Pri tome je vrlo važno održavati dobru higijenu usne šupljine i kontrolirati zube nekoliko puta godišnje.

Koji tipovi zubnih mostova postoje?

 • Metal keramički zubni mostovi

Najvažnija osobina ovakvog tipa zubnog mosta je njegova baza koja se sastoji od metala koji mu daje čvrstinu, a na koji se kasnije zapeče keramika, odnosno porculan. Njegova najveća mana je estetski izgled, odnosno ne odražava estetsku prirodnost zubi (svjetlinu i boju) kao što to čine u potpunosti keramički mostovi. Drugi estetski problem je metalni rub koji procesom starenja postane vidljiv, a desnima može dati neprirodnu sivkastu boju. Metal keramički mostovi se najčešće ne  izrađuju najsuvremenijim CAD-CAM uređajem i zbog toga je njihova preciznost izrade manja, pa se može pojaviti upala zubnog mesa oko brušenih zubi. Ovaj problem se može događati i kod pacijenata s tankim i nježnim zubnim mesom, posebice kod žena.

 • Keramički zubni mostovi

Najvažnija osobina ovakvog tipa zubnog mosta je to što su izrađeni od cirkona ili emaxa čija estetska prirodnost i svjetlina zubi je puno izraženija i kvalitetnija. Također, ovi materijali su iznimno čvrsti tako da pacijentima osiguravaju visoku razinu sigurnosti i dugoročno rješenje.

Kako se ugrađuju (postavljaju) zubni mostovi?

Uglavnom se postavljaju (zalijepe, cementiraju) na prirodne zube. Međutim, ukoliko su okolni prirodni preslabi ili ih nije preporučljivo brusiti, zubni mostovi se mogu fiksirati i na zubne implantate.

zubni mostovi

Zubni most na implantatima

Ukoliko se postavljaju na prirodne zube, oni se moraju brusiti. Također, stanje prirodnih zubi mora biti zadovoljavajuće kako bi most imao stabilnost i kako ne bi dolazilo do oštećenja prirodnih zubi pod djelovanjem žvačnih sila. Dr. Bilan na temelju ortopanske snimke procjenjuje i predlaže svojim pacijentima način na koji bi zubni most bilo najoptimalnije postaviti. Isto tako, pacijentima se nudi mogućnost odabira boje (svijetlosti) pa se i na temelju tog odabire vrsta mosta koji se želi postaviti. Konačni cilj je estetski poboljšani izgled zuba i  harmonično uklapanje u postojeće stanje. Nakon brušenja zubi se uzima otisak na temelju kojeg se izrađuju krunice, koje čine zubni most. Nakon izrade radi se proba i ukoliko estetski zadovoljava pacijenta postoje određeni preduvjeti za postavljanje zubnog mosta. Isto tako, osim iz estetskih razloga još više se orijentiramo na funkciju mosta, pa se tako puno napora ulaže u među-čeljusne odnose i u postizanje prirodnog  balansa usne šupljine, uključivo i čeljusni zglob.

Postupak postavljanja zubnog mosta

U  konačnici se cementira, a to mu daje čvrstoću i dugoročnost, a i pacijent će biti u mogućnosti osjećati ugodu prilikom žvakanja te postavljeni most kao svoje prirodne zube.

Važno

Kod izrade kvalitetnih zubnih mostova u prvi plan svakako dolazi kvaliteta materijala i zubnog tehničara, a u našoj ordinaciji se oni izrađuju pomoću suvremenih postupaka sa CAD-CAM uređajem. Prednosti CAD-CAM izrade su:

 • visoka preciznost što smanjuje mogućnost nastanka pukotina ili smanjivanja pukotina na najmanju moguću mjeru između brušenog zuba i mosta
 • brža izrada radova, nekad i do 48 sati od otiska do postave mosta u usta

Isto tako, oralna higijena i kontrole kod stomatologa su izrazito bitni faktori kod dugotrajnosti zubnoga mosta i zato nemojte zaboraviti na njih!

Cijene zubnih mostova?

One svakako ovise o veličini mosta, a i materijalima od kojih se on izrađuje. Naravno, zbog svoje kvalitete i čvrstoće te drugih pozitivnih aspekata, cijena u potpunosti keramičkog mosta je viša u odnosu na metal keramički most. Sve cijene možete provjeriti u našem cjeniku.

Naši radovi

potpuno cirkonski most bilan

U gornjoj čeljusti napravili smo potpuno cirkonski most za nadoknadu prvog gornjeg kutnjaka (tzv.” šestice”). Drugi gornji kutnjak( tzv.”sedmica”) i drugi gornji pretkutnjak (tzv. “petica”) imali su velike ispune (“plombe”) pa smo ih odlučili brusiti i umjesto ugradnje implantata i izraditi most od tri zuba.

zubni most

U gornjoj čeljusti nedostajući zubi nadoknađeni su mostom izrađenim od cirkon keramike na desnoj strani, zajedno s prednja četiri sjekutića , dok su na lijevoj strani gornje čeljusti ugrađeni implantati, te je izrađen cirkonski most na implantatima.

izrada mostova i krunica iz pune keramike Emax

Urođeni nedostatak drugih sjekutića (“dvojke”), kao i potrošenost gornjih prednjih zubi odlučili smo ispraviti izradom mostova i krunica iz pune keramike Emax. Novi osmijeh izradili smo u malo svjetlijoj nijansi od prirodnih zubi pacijenta dajući ljepši, mladenački izgled osmiijeha.

zubni most iz IPS Emax bezmetalne keramike

Stari most od metal keramike sa vidljivim metalnim rubovima i nedovoljne estetike zamijenjen je mostom iz IPS Emax bezmetalne keramike a na mjestu nedostajućih gornjih prvih pretkutnjaka ugrađeni su implantati na kojima su izrađene cirkonske krunice.

Stare i neestetske metal-keramičke krune i most na gornjim prednjim zubima zamijenjeni su krunama i mostom izrađenim iz IPS Emax bezmetalne keramike, a dva gornja lijeva pretkutnjaka zbog velikih ispuna opskrbljena su potpunim cirkonskim krunicama.

Kontaktirajte nas s povjerenjem

Rezervirajte svoj termin za konzultacije ili zahvat
Kontaktirajte nas

Kontaktirajte nas

  Korištenjem ovog obrasca pristajete na uvjete korištenja internet stranice te potvrđujete da ste upoznati s zaštitom podataka www.ordinacija-bilan.hr


  Stojimo vama na usluzi  Kontakt:
  Tel: 023/77 99 39
  E-mail: info@ordinacija-bilan.hr


  Adresa:
  Ul. postrojbi specijalne policije 21,
  2300, Zadar


  Radno vrijeme:
  PON: izmjenično ujutro - popodne
  UTO, ČET: 14.00 - 20.30
  SRI: 8.00-14.30
  PET: 8.00-14.30
  SUB: po dogovoru


  Copyright © 2020 Ordinacija-Bilan.com | Web design & Development by: Endem
  Nazovite nas
  Kako do nas